Významný den České republiky schválen

Datum: 05.12.2018
Brno 5. prosince 2018 (PROTEXT) - Poslanci Parlamentu České republiky na svém dnešním zasedání schválili předloženou novelu zákona o státních svátcích, která zařazuje 8. říjen jako Památný den sokolstva mezi významné dny České republiky. Návrh zákona předkládal...
Brno 5. prosince 2018 (PROTEXT) - Poslanci Parlamentu České republiky na svém dnešním zasedání schválili předloženou novelu zákona o státních svátcích, která zařazuje 8. říjen jako Památný den sokolstva mezi významné dny České republiky. Návrh zákona předkládal ve Sněmovně poslanec Václav Klaus mladší se skupinou dalších poslanců za ODS. Nyní tak musí novelu ještě schválit Senát a podepsat Prezident republiky. Pokud se tak stane, Česká republika si bude každoročně připomínat 8. říjen jako Památný den sokolstva. Tento den odkazuje k tragické události roku 1941, kdy byla na přímý rozkaz Reinharda Heydricha rozpoutána "Akce Sokol", během níž zatklo gestapo všechny domácí představitele Sokola a o několik dní později došlo také k likvidaci celé organizace. Zatčení sokolové poté byli uvězněni nebo deportováni do koncentračních táborů. Mezi nimi byl například i starosta Československé obce sokolské a někdejší ministr Stanislav Bukovský nebo Karel Stránský, starosta Malostranského Sokola a tatínek scénáristy a spisovatele Jiřího Stránského. Po válce se na svá místa již nevrátilo 93 procent sokolských funkcionářů. Tato akce byla cílenou likvidací nejmasovějšího československého spolku, která fatálním způsobem zasáhla také do domácího odboje. Podnět k zařazení Památného dne sokolstva vzešel v letošním roce od jihomoravských sokolů. "Jsem nesmírně šťastný, že poslanci dnes návrh zákona schválili a že se tak děje právě v letošním jubilejním roce. Sokol sehrál v dějinách naší země podstatnou roli a jistě si to zaslouží," říká Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I. Kontakt: Michal Doležel e-mail: mdolezel@seznam.cz tel.: 739 570 706
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.