Podle studie indexu MSI 2018 agentury IREX jsou média v Evropě a Eurasii ohrožena zvýšeným násilím vůči novinářům

Datum: 18.07.2018
Washington 18. července 2018 (PROTEXT/PRNewswire) - Zhoršení bezpečnosti novinářů a zvýšené finanční tlaky, které ohrožují etiku a nezávislost, jsou opakujícími se bariérami pro udržitelnost médií, které byly zdůrazněny v indexu udržitelnosti médií (MSI) agentury IREX...
Washington 18. července 2018 (PROTEXT/PRNewswire) - Zhoršení bezpečnosti novinářů a zvýšené finanční tlaky, které ohrožují etiku a nezávislost, jsou opakujícími se bariérami pro udržitelnost médií, které byly zdůrazněny v indexu udržitelnosti médií (MSI) agentury IREX v roce 2018 pro Evropu a Eurasii - IREX's 2018 Media Sustainability Index (MSI) for Europe & Eurasia . Panely odborníků MSI neustále zaznamenávaly zvýšené násilí proti novinářům na Balkánu a v celé Eurasii a Střední Asii. Na Ukrajině bylo zaznamenáno 29 fyzických útoků - stejný počet jako v roce 2016 - a 15 případů kybernetických útoků, ničení majetku, politický tlak a žaloby proti médiím. Chorvatští členové panelu uvedli, že v roce 2017 se ve srovnání s rokem 2016 zdvojnásobily fyzické útoky na novináře; Bosenští odborníci hovořili o vyhrožování smrtí novinářům; a bulharští přispěvatelé MSI uváděli, že slovní útoky na novináře ze strany členů vlády nebo jiných vysokých představitelů jsou na vzestupu. MSI hodnotí stav médií prostřednictvím pěti složek, včetně právního prostředí pro svobodu projevu, kvality žurnalistiky, plurality zpravodajských zdrojů, postupů správy médií a účinnosti podpůrných institucí. Odborníci z médií z každé země projednávají a vyhodnocují stav nezávislých médií na základě těchto ukazatelů. V letošním roce agentura IREX zahájila provoz dynamické datové platformy Media Sustainability Explorer, která uživatelům umožňuje analyzovat a ověřovat data ze všech 17 let indexu MSI Evropy a Eurasie a porovnávat datové trendy v čase, podle cílů MSI, regionů a jednotlivých zemí. Média v celém regionu se snaží pracovat během hospodářských recesí a na trzích, kde se příjmy z reklamy přesouvají z tradičních médií na internet, čímž se zvyšuje zranitelnost způsobená politickými zájmy a finančními praktikami, které oslabují nezávislost, etiku a profesionalitu. Hodnotící členové panelů zaznamenali, že novináři stále častěji využívají sociálních médií - aniž by kontrolovali obsah - aby vypouštěli příběhy a získali přístup ke zdrojům, což může vést k šíření falešných zpráv a dalším porušením profesních a etických norem. V Kazachstánu členové panelu poznamenali, že využívání nových technologií a médií má za následek, že žurnalistika přebírá formu bloggerového vysílání a žurnalistické standardy klesají až do té míry, že mnoho novinářů jednoduše přeposílá tiskové zprávy vydané oficiálními subjekty. Americká agentura pro mezinárodní rozvoj financuje MSI ve 21 zemích. MSI je důvěryhodný průzkum mezinárodního mediálního zdraví, který již 17 let poskytuje dárcům, podporovatelům médiím, místním profesionálům a vědcům hloubková data. Zprávu pro každou zemi najdete na webových stránkách www.irex.org/msi Alex Cole, ředitel pro strategickou komunikaci, IREX newsroom@irex.org Logo - https://mma.prnewswire.com/media/360007/IREX_Logo.jpg
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.