Dodávky léků dle stávající legislativy jsou vymahatelné. Potvrzují to 2 nezávislá právní stanoviska

Datum: 10.08.2018
Praha 10. srpna 2018 (PROTEXT) - Přestože má Ministerstvo zdravotnictví již několik měsíců informace o porušování Zákona o léčivech, kdy jsou nedodávány léky do lékáren pro pacienty řádně a včas, nekoná. Místo toho připravuje zdlouhavou a komplikovanou novelizaci zákona,...
Praha 10. srpna 2018 (PROTEXT) - Přestože má Ministerstvo zdravotnictví již několik měsíců informace o porušování Zákona o léčivech, kdy jsou nedodávány léky do lékáren pro pacienty řádně a včas, nekoná. Místo toho připravuje zdlouhavou a komplikovanou novelizaci zákona, která není dle odborníků potřeba. "Na ministerstvu proběhla celá řada jednání. Byly předány odborné posudky mezinárodní advokátní kanceláře společnosti PwC Legal a odborné právní stanovisko pana profesora JUDr. Michala Petra ve věci sdělování informací o velikosti tržních podílů distributorů. Na základě těchto analýz jednoznačně vyplývá dokonce povinnost Státního úřadu pro kontrolu léčiv konat," uvedl Marek Hampel koordinátor provozovatelů lékárenské péče a předseda spolku Grémium majitelů lékáren. Lékárníci zaslali Výboru pro zdravotnictví a Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny PČR v květnu tohoto roku Výzvu o porušování zákona o nedodávkách léků do lékáren. Tu k dnešnímu dni podepsalo více než 700 lékáren. "Je naprosto nepochopitelné, proč nám i přes písemné žádosti Ministerstvo zdravotnictví neposkytlo svůj právní rozbor, kterým by obhájili potřebu změny zákona. Zákon platí krátce od prosince 2017. Předložili jsme i celou řadu příkladů, proč nefunguje slovenský emergentní systém a opět s žádostí, proč je propagován právě tento nefunkční a nákladný model. Opět bez odezvy. Místo odborné diskuze se dozvídáme, že jsme aktivisté a podobné nesmysly. Předložené teze ministerstva posilují postavení monopolní distribuce, která dodává léky jenom například do nemocnic bez výběrových řízení v řádu miliard. To je šedá ekonomika českého lékárenství. Proč je takto obhajována, nám také nikdo nesdělil," řekl k celé situaci předseda spolku Vaši lékárníci Aleš Nedopil. Grémium majitelů lékáren a Vaši lékárníci upozorňují na netransparentní financování lékárenské péče. Předkládají řešení, vycházející z nedávné reformy v Polsku, Maďarsku a Estonsku po vzoru západní Evropy. Lékárenská péče je zdravotní služba veřejnosti tedy českým pacientům a jako taková musí být nadřazena pouhému obchodu s léky. Vzhledem k tomu, že jde o regulovanou komoditu hrazenou ze zdravotního pojištění, má být prioritou státu jasná transparentní cenová politika pro pacienty a zajištění rovných podmínek na trhu. Kontakt: Mgr. Marek Hampel Koordinátor lékárenského segmentu, GML z. s. Mob.: 603458883 E-mail: hampel@lekarnauhradeb.cz Mgr. Aleš Nedopil Předseda spolku Vaši lékárníci CZ z. s. Mob.: 608453393 E-mail: nedopil@ubileholva.cz www.vasilekarnici.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.