Jak pečovat o neopren a lykru

Datum: 19.09.2017

Údržba neoprenu a ochrana jeho částí před náročným prostředím je do značné míry stále stejná a jednotlivé činnosti se stále opakují. V článku se podíváme na údržbu neoprenových obleků a na další ochranné doplňky vyrobené z lykry.

Po vybalení

Při vyjmutí neoprenového oblečení a doplňků z úložného prostoru, byste měli zkontrolovat případné dírky a jak jsem na tom švy. Pokud nějaké objevíte, lze menší otvory či poškození švů opravit s využitím speciálního lepidla na neopreny. Při používání lepidla dodržujte doporučení výrobce a bezpečnostní opatření.

V případě větších otvorů a poškození to většinou znamená podívat se po novém neoprenu. Po této kontrole si jej oblékněte, zda vám sedí a znovu jej zkontrolujte. Neopren je materiál na bázi kaučuku a v rozporu s obecně rozšířeným názorem se postupem času smršťuje. Naše těla pak mají tendenci spíše měnit svůj tvar i váhu v závislosti na věku.

To platí zejména po významnějších svátcích, kdy si dopřáváme více jídla než obvykle. Příliš těsný neoprenový oblek může způsobit změny srdeční frekvence a problémy s krevním oběhem a dýcháním. Pokud je naopak neopren moc volný, nepracuje správně tepelná izolace, což je jeden z hlavních benefitů neoprenu.

Příprava neoprenu před transportem

Neopren by se neměl skládat ani při přepravě, protože to může způsobit trvalé záhyby na neoprenu, což sníží tepelnou izolaci obleku. Nejlepší je neopren rolovat, a to nejlépe od kotníku směrem nahoru ke krku. Pokud má neopren dlouhé rukávy, můžete je nechat volně přes hrudní část a namotat spolu se zbytkem neoprenu.

Pokud se jedná o oblíbený dvoudílný neopren na wakeboarding či kiteboarding, obě části by měly být namotány odděleně. Výše uvedené doporučení je určeno pro balení do cestováních tašek při cestování ale i při balení do kufru auta.

Před použití

Vzhledem k jeho izolačním vlastnostem není úplně vhodné ho používat po delší dobu, když nejste ve vodě, protože se může přehřát. Pro tyto účely používají jezdci na wakeboardu či kiteboardu horní ochrannou vrstvu tvořenou vhodným oblečením z lykry. Když neopren svléknete, chraňte ho před slunečním zářením např. uložením do obalu nebo uložením do stínu, dokud ho nebudete potřebovat.

Po jízdě

Po dokončení jízdy zvlášť pokud jezdíte ve slané mořské vodě je třeba ho opláchnout čerstvou vodou z kohoutku nebo čistou studenou vodou. Tím se zabrání tvorbě krystalků soli, které se mohou dostat do materiálu a způsobit narušování struktury neoprenu. Jakmile neoprenový oblek opláchnete, měl by být zavěšen na širokém ramínku někde ve stínu, aby uschnul.

Neobracejte neopren rubem, aby dříve uschnul. Kaučuk použitý na neoprenu je obvykle sendvičové konstrukce s pružným nylonovým laminátem uvnitř.  Přetáčení neoprenu rubem pak může časem způsobit degradaci použitého materiálu na vnitřní straně.

Neoprenové boty, ponožky a rukavice

Při péči o neoprenové oblečení např. neoprenové boty postupujte dle pokynů výrobce. Většinu z neoprenového vybavení je možné skladovat v suchém a chladném prostředí. Neoprenové boty není třeba při balení rolovat.

Lykra, Suché obleky a ochranné zařízení

Suché obleky, kapuce, rukavice i ponožky mohou být vyrobeny z různých materiálů. Kombinuje se zejména rychleschnoucí lykra s dalšími materiály.  Při čištění a péči opět dodržujte pokyny výrobce. Jakékoliv oblečení např. neoprenové rukavice obsahující neoprenový kaučuk v kombinaci s jiným materiálem by měly dodržovat postupy popsané pro neopreny.

Skladování suchých neoprenů nebo jiného vybavení, které neobsahuje neopren je méně přísné, protože při jejich skládání obvykle nepoškodíte daný materiál.

Kvalitní neopreny i oblečení na vodní sporty z lykry najdete na www.mysticstore.cz nebo Showroomu Mystic v Brně.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.