Pečujeme o běžecké boty a oblečení

Datum: 25.01.2017

Nákup běžeckého oblečení nebo bot není vzhledem k cenám kvalitních značek úplně nejlevnější záležitostí. Kvalitní běžecké boty se pohybují kolem 3 tisíc a oblečení začíná od tisícovky výš. Samozřejmě se není řeč o botách a oblečení ze supermarketů, které si říkají běžecké.

Nákup běžeckého oblečení nebo bot není vzhledem k cenám kvalitních značek úplně nejlevnější záležitostí. Kvalitní běžecké boty se pohybují kolem 3 tisíc a oblečení začíná od tisícovky výš. Samozřejmě se není řeč o botách a oblečení ze supermarketů, které si říkají běžecké.

V následujících řádcích vám poradíme, jak zajistit, aby vám běžecké vybavení vydrželo, pokud možno, co nejdéle. Začneme u běžeckých bot, které jsou v podstatě základ:

Běžecké boty

Můžete si vybrat značkové boty na běhání Nike, Adidas, Salomon, Inov-8, Mizumi nebo jakoukoliv jinou značku ale vždy je třeba počítat s tím, že se budou při běhání opotřebovávat. Nejde jen o vnější pohled na boty ale hlavně o jejich odpružení, ochranu a další prvky, které nejsou vidět.

Dobré běžecké boty by měly vydržet asi 500–800 km a je jedno zda v nich budete běhat nebo chodit. V některých případech se běžecké boty používají pro běžné nošení k jeansům. Jsou lehké a vypadají dobře, takže se není čemu divit.

Nyní několik rad pro údržbu. Pokud jsou špinavé nedávejte je do pračky nebo sušičky. Lepidlo v nich obsažené to nemá rádo a zbytečně zhoršíte jejich vlastnosti. Boty stačí vyčistit kartáčkem a vodou. Pro odstranění vlhkosti z bot použijte staré noviny. Jestliže začínají smrdět, pomůže lžička kuchyňské sody.

Když začnete na podrážce a vlastnostech pozorovat příznaky opotřebení je nejvyšší čas si koupit nové.

Běžecké oblečení

Oblečení na běhání se skládá ze spodní vrstvy, střední a horní. Do spodní vrstvy můžete zařadit funkční prádlo či běžecké ponožky. Nad ní najdete běžecké šortky, kalhoty a trička. Vrchní vrstvu může dle počasí tvořit běžecká mikina, bunda na běhání nebo čepice. Povíme si o údržbě několika z nich.

Běžecké tričko

Část běžeckého oblečení, kterou byste doma měli mít aspoň ve dvou kusech. V případě žen není neobvyklé mít doma kompletní barevnou paletu pro různé příležitosti. Při častém používání běžeckého trička dostává jeho funkční materiál celkem zabrat. To se pak může projevit zápachem, snížením jeho funkce pro odvod potu a méně saje.

Proto v žádném případě po běhu nenechávejte své běžecké tričko v tašce nebo dole v koši na prádlo. Je potřeba zajistit, aby vždy dobře proschlo. Ideálně pokud jej vyperete – bez použití aviváže a hned pověsíte. Neuškodí, pokud budete tričko prát rubem, abyste ochránili jeho vnější povrch.

Běžecké šortky – kraťasy

U běžeckých šortek platí stejně jako např. u běžeckých podprsenek, že je lepší mít alespoň 3 kusy, které budete při běhání rotovat. Prodloužíte tím jejich dobu životnosti se zachováním všech jejich funkcí. Základním pravidlem při praní běžeckých šortek je nepoužívat aviváž a také perte raději rubem. Jakmile začnete pozorovat, že povolují švy a již tak dobře nekopírují vaše tvary, začněte se rozhlížet po nových.

Běžecká podprsenka

Pokud běháte tak jistě víte, že použití běžecké podprsenky je nutné zlo. Při jejím výběru pak většinou řešíte nejen značku a vzhled ale také úroveň podpory, kterou od ní očekáváte. Na občasné proběhnutí vám asi bude stačit rádoby běžecká podprsenka ze supermarketu. Nicméně jestli to myslíte s běháním nebo jiným sportem vážně, je lepší investovat do kvalitní podprsenky na běhání, kde máte jistotu, že vás vždy podpoří.  

Ideálním řešením je mít podprsenek víc a mezi sebou je rotovat. Zvlášť v případě, že jste aktivní sportovec je lepší mít jednu na těle, jednu na vyprání a další připravenou na výměnu. Výměna běžecké podprsenky se doporučuje po cca 6 – 12 měsících, když je budete rotovat bude interval delší.

Nyní k údržbě – používejte při praní prací sáček. Nepoužívejte sušičku, raději ji nechte proschnout venku.

Další rady pro běhání a k výběru běžeckého vybavení najdete na běžeckém blogu – http://blog.mujbeh.cz

 

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.