Jak běhat s běžeckým batohem

Datum: 31.10.2016

Ať už běžíte s běžeckým batohem proto, že chcete, aby váš běh byl o něco náročnější, nebo proto, že chcete změnu ve stereotypu, může jít o efektivní způsob, jak získat lepší kondici a zpevnit tělo.

Jako vysoce efektivní forma cardia vám běh s batohem pomůže dostat se do formy. Při nošení batohu, je však důležité i adekvátně upravit svou běžeckou techniku.

Výběr správného běžeckého batohu

Pro běhání se zaměřte na speciální batohy na běhání. Poslední věc, kterou potřebujete je velký, objemný a těžkopádný vak na zádech. Vyberte si batoh, který bude dobře přiléhat na zádech. Podle Dr. Nicholase Romanova, tvůrce běžecké techniky Pose, je lepší si vybrat běžecký batoh, který má bederní pás, kterým jej zafixujete k zádům. Tím se sníží houpání nebo odrazy při běhu. Udržováním váhy kolem boků, budete nuceni více zapojit svaly středu těla a hýždové svaly. Je to lepší, než když je váha nesena pouze na ramenou.

Zpřesněte svou běžeckou techniku

Když běháte s batohem, vaše nohy se budou muset vypořádat s větší váhou a tlakem při každém kroku. Vzniká pokušení běžet krátkými kroky s dopadem vpřed. Aby se tomu zabránilo, zaměřte se na lepší rozložení váhy na chodidlo při každém kroku.  Držte hlavu zpříma s pohledem vpřed a vypněte hrudník a lopatky táhněte dozadu. Používejte svaly středu těla a hýžďové svaly.

Správné zabalení batohu

Poslední věcí, kterou určitě při běhu nechcete je pohybující se věci v batohu, které vás budou kopat do zad. Abyste se tomu vyhnuli, zabalte batoh na běhání, co nejtěsněji.  Místo jednoho či dvou větších závaží, použijte menší činky či závaží, které obalíte ručníky nebo starým svetrem.

To by mělo držet obsah pěkně dohromady a nedojde k případným modřinám z nárazů. Alternativně, pokud nemáte po ruce závaží, můžete využít i knihu. Jak se bude zlepšovat vaše fyzička, můžete přidávat další závaží nebo knihy.

Začněte postupně

Běh se zátěží v batohu může být dost náročný, proto začněte nejdříve s lehkými váhami na krátké vzdálenosti. Jak si budete zvykat na hmotnost a vzdálenost, můžete přidat další váhu nebo prodloužit trasu.

Dokonce můžete začlenit i intervalový trénink. Začněte tak, že se budete nejdřív s běžeckým batohem procházet, abyste se zahřáli. Pozvolna zvyšujte svou rychlost v průběhu cca 5 minut. Pak přejděte do mírného tempa a udržujte jej po dobu cca 90 sekund, pak zvyšte rychlost. Tuto zvýšenou rychlost udržujte po dobu cca 30 sekund a pak opět zpomalte do mírného tempa. Tento cyklus opakujte 6–10 x.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.