6 energetických zdrojů pro běh maratonu

Datum: 17.10.2016

Váš kontrolní seznam na maraton obsahuje nepochybně váš běžecký náramek, startovní číslo, hodinky, tílko, běžecké legíny, ponožky, lehké běžecké boty a přípravek proti oděrům. Je ale nutné se taky zamyslet nad doplněním energie před i v průběhu maratonu.

Proto si před závodem zkontrolujte, zda máte těchto šest základních položek:

Voda

Zatímco na startu i každé zastávce budete mít k dispozici dostatek vody. Myslete i na časový interval před, a v průběhu závodu, když jste na trati mezi kontrolními stanovišti. V ideálním případě vypijte cca 0,5 litru vody asi 2 hodiny před startem závodu.

Většina běžců maratonu nosí lehké běžecké batohy, které obsahují speciální vak na vodu, který pojme až několik litrů. Dávkování se řeší pohodlnou hadičkou přímo na popruhu batohu, což je lepší než klasická láhev na pití.

Sportovní nápoje

Pokud běžíte po delší dobu, což je případ i maratonu je důležité doplňovat své zásoby glykogenu. Tím, že vypijete jeden až dva šálky sportovního nápoje asi hodinu před startem je snadný způsob, jak získat další sacharidy a zároveň hydratovat.

Předstartovní svačinka

Asi hodinu před startem, pokud již je snídaně za vámi, je dobré si dát menší svačinu. Zaměřte se na jídlo s vysokým obsahem sacharidů – cca 50 – 150 gramů sacharidů, které jsou lehce stravitelné s nízkým obsahem bílkovin a tuků.

Může se jednat např. o banány, energetické tyčinky, nebo trochu sportovního nápoje či jiný lehce přenosný snack.

Žvýkací bonbony nebo gely

Díky jejich skladnosti je můžete mít uložené v běžeckém opasku a po několika uběhnutých kilometrech je stačí vytáhnout a přímo při běhu použít. Tato menší nálož sacharidů vám pomůže v konkrétních fázích maratonu doplnit rychle palivo.

V ideálním případě jejich používání nejdříve natrénujte přímo během tréninku, abyste si ujasnili, jak vám funguje a kdy je dobré je použít. Většina gelů nebo žvýkacích bonbonů obsahuje v jedné dávce cca 25 gramů sacharidů.

Gel s kofeinem

Tato tajná zbraň přijde vhod ke konci maratonu, kdy nejen povzbudí vaše svaly a mozek obsaženými sacharidy, ale obsažený kofein – 30 – 50 mg vám pomůže se cítit lépe. Studie ukazují, že malá dávka kofeinu v průběhu běhu sníží pocit vnímané námahy.

Tablety s elektrolyty

Běžci, kteří se při závodu hodně potí, mohou z těchto tablet vytěžit doplnění nezbytných solí, které v běžné vodě nedostanou. Při náročném dlouhém běhu se mohou vyskytnout problémy související právě s vypocením elektrolytů. Jedná se např. o slabost, závrať, v extrémních případech může běžec i zkolabovat.

Kompletní vybavení pro běh maratonu včetně sportovní výživy najdete i na našem e-shopu www.mujbeh.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.