Jak vybrat trailové běžecké boty

Datum: 10.02.2016

Chcete kromě výletů do hor a na túry vyzkoušet i něco jiného? Co takhle běhání v terénu?

Řeč je o tzv. trailovém běhu, který se v poslední době stává stále víc populárnější. Výhodou je běhání i na nezpevněném terénu, v lese, na horách, bez omezení stezkou či silnicí.

Chcete kromě výletů do hor a na túry vyzkoušet i něco jiného? Co takhle běhání v terénu?

Řeč je o tzv. trailovém běhu, který se v poslední době stává stále víc populárnější. Výhodou je běhání i na nezpevněném terénu, v lese, na horách, bez omezení stezkou či silnicí.

Základním předpokladem pro trailový běh je výběr vhodných bot. Trailové běžecké boty se liší od klasických silničních. Při jejich návrhu byl brán zřetel na dva parametry, které jsou pro běhání v nerovném terénu důležité:

Stabilita na nerovném terénu: Boty mají silnější podešev s hlubším vzorkem pro zvýšení stability.

Ochrana nohy: Při běhu v důsledku nárazů chodidla na kameny či kořeny je kladen mnohem větší důraz na tužší podešev i horní část běžecké boty. Samozřejmostí u trailových bot je ochrana špičky.

Nejdříve si zkusme odpovědět na následující otázky:

Jak často budete trailové boty používat?

Chystáte se na závody nebo plánujete časté používání? Pokud ano, při výběru pro vás bude důležitá nízká hmotnost na úkor stability a ochrany.

Pokud budete běhat pouze příležitostně, stačí, pokud se podíváte po vyšších protějšcích klasických silničních běžeckých bot. Pro vás nebude tak důležitá tvrdá podrážka nebo vysoký vzorek.

Kde je budete používat?

Na strmém a obtížném terénu? Zde je žádoucí větší ochrana a podpora.

Na mokru či v blátě? Podívejte se po botách s širším vzorkem, odkud bude bahno dobře odpadat.

Mám si pořídit boty s voděodolnými a prodyšnými vložkami?

Voděodolné nebo prodyšné vložky z materiálu jako je Gore-Tex® nebo eVent™ mají smysl ve vlhkém prostředí. Pro teplejší a sušší oblasti zvolte spíše trailové boty bez těchto vložek. Proč? Boty bez nich jsou více prodyšné a dřív uschnou.

TIP: U trailových bot z těchto materiálů, které jsou tlustší, budete pravděpodobně potřebovat minimálně o půl čísla větší velikost.

Musí sedět

Na prvním místě pokud chcete běhat bez otlaků a puchýřů je to, že musí dobře sedět. Teprve na druhém místě jsou pak různé technologie, styl a design.

Jak najdu trailové boty, které mi budou sedět?

Boty jsou ve většině případů postaveny na formách, které pro daného výrobce reprezentují optimální lidské chodidlo. Boty stejné velikosti se tak mohou následně lišit v hloubce, šířce i délce výsledné boty.

Při výběru vhodné velikosti rozhoduje: široké nebo úzké chodidlo, vysoký či nízký nárt, a zda máte správnou klenbu chodidla nebo plochou.

Dobrou obuv můžeme definovat tak, že je pohodlná, nikde netlačí, můžete hýbat prsty u nohou. Taková by měla zabránit tvorbě puchýřů a ochránit prsty u nohou.

Nejlepší trailové boty jsou od značek Adidas, Brooks, Inov8, La Sportiva, Merrell Mizuno, New Balance a Salomon.

Pokud hledáte trailové boty, které jsou zaměřeny na dobrou ochranu a poskytují také vysokou stabilitu. Oblíbeným modelem jsou boty Salomon XA PRO 3D GTX®, které patří k osvědčeným stálicím v sortimentu běžeckých trailových bot.

Další zajímavé modely běžeckých bot najdete v naší běžecké speciálce - Můjběh.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.