Kam s ním? To je oč tu běží...

Datum: 07.07.2020
Praha 7. července 2020 (PROTEXT) - Celých 150 roků trvalo, než jsme dostali uspokojivou odpověď na již klasickou nerudovskou otázku "Kam s ním?". A to díky novému projektu brněnského spolku Ukliďme Česko a jeho aplikaci "Kam s ním", která dává odpověď jasnou...
Praha 7. července 2020 (PROTEXT) - Celých 150 roků trvalo, než jsme dostali uspokojivou odpověď na již klasickou nerudovskou otázku "Kam s ním?". A to díky novému projektu brněnského spolku Ukliďme Česko a jeho aplikaci "Kam s ním", která dává odpověď jasnou a stručnou...
Situace se totiž za 150 let nijak zásadně nezměnila a letité "Kam s ním?" řešíme dodnes, mnohde se nám vrací v podobě černých skládek, pneumatik odložených v příkopu, či ledničky pohozené u lesa... To je však zhola zbytečné. Aplikace poradí, kde můžete legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat jak vytříděný odpad z domácnosti, tak například prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné. A nejen to. Obsahuje i provozní doby sběrných středisek či míst zpětného odběru, včetně možnosti navigace na tato místa. "Tam, kde jsou k dispozici data o kontejnerových stáních na tříděný odpad, například v Praze, či Brně, lze tato místa jednoduše vyhledat a zobrazit v mapě, která obsahuje celkem přes 50 000 odběrných míst a další budou průběžně přibývat," sdělil autor aplikace Miroslav Kubásek.
A nejen velké odpady řeší tato aplikace. Nově v ní naleznete i veřejné popelníky, kam můžete vhodit nedopalek cigarety či spotřebovanou tabákovou náplň. Jako první byly do aplikace zaneseny designové nerezové popelníky nainstalované letos v Karlových Varech, městě, které se vloni rozhodlo stát se prvním tzv. Městem bez kouře v České republice.
"Karlovy Vary nadále pokračují v projektu nazvaném Město bez kouře, ten byl zahájen v našem městě v roce 2019. Vedle výzev a nabídek pomoci kuřákům s odvykáním tohoto zlozvyku jsme nyní přišli s úplnou novinkou. Po městě, zatím především v obchodně správním centru, jsme nechali rozmístit speciální odpadkové koše z nerezové oceli, do kterých mohou kuřáci odhazovat nedopalky ze svých cigaret," uvedla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.
Magistrát města spolupracuje na organizační i finanční realizaci projektu Město bez kouře s řadou subjektů, mimo jiné i s karlovarskou Asociací hotelů a restaurací ČR. "Čisté město bez odpadků i nedopalků na chodnících patří k lázeňské kultuře, kterou chceme podporovat. Nabídli jsme proto paní primátorce také jednání o cestách k doplnění městského mobiliáře, který by pomohl k tomu, aby více nedopalků skončilo v koších a nikoli na chodnících či v okolí zastávek městské hromadné dopravy," doplnil Jan Kronika z karlovarské Asociace Hotelů a restaurací ČR.
Slovo dalo slovo a jednou z prvních aktivit, podporujících projekt Město bez kouře, byl podpis Memoranda o spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky a společnosti Philip Morris ČR a.s. Tabáková firma poskytla finanční prostředky na nákup téměř čtyř desítek popelníků, které byly následně v lázeňském centru osazeny.
Jedině mlíkařka může pomoci? To platilo za dob Jana Nerudy v 19. století. Nyní je zde pro vás "český google na odpadky", který naleznete na www.KAMsNIM.cz
Kontakt pro další informace: Radek Janoušek Spolek Ukliďme Česko radek@uklidmecesko.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.