Unikátní výsledky prvního českého compliance průzkumu

Datum: 09.12.2019
Praha 9. prosince 2019 (PROTEXT) - Při příležitosti dnešního Mezinárodního dne boje proti korupci přináší Compliance Academy výsledky unikátního průzkumu Compliance 360° (Czech National Survey 2019). Jedná se o nejrozsáhlejší průzkum na toto téma, který byl dosud v České...
Praha 9. prosince 2019 (PROTEXT) - Při příležitosti dnešního Mezinárodního dne boje proti korupci přináší Compliance Academy výsledky unikátního průzkumu Compliance 360° (Czech National Survey 2019). Jedná se o nejrozsáhlejší průzkum na toto téma, který byl dosud v České republice realizován. "Z průzkumu vyplynula celá řada zajímavých zjištění," uvádí Petr Moroz, zakladatel Compliance Academy a člen její akademické rady. "Během posledních let se skoro 50 % českých organizací stalo obětí zaměstnaneckých podvodů, mezi nimiž dominují zpronevěry, krádeže dat, zneužití informačních systémů a přijímání úplatků" a dodává: "28 % případů skončilo trestním stíháním pachatele. Množí se také podvody dodavatelů, zákazníků a obchodních zástupců. S neetickým jednáním třetích stran se setkalo 39 % českých zaměstnavatelů," říká Petr Moroz. Průzkum se zaměřil také na zkušenosti firem s trestní odpovědností právnických osob, která platí v ČR od roku 2012. Ukázalo se, že proti 4 % respondentů byly zahájeny úkony trestního řízení a zhruba dvojnásobek má zkušenost se zásahem orgánů veřejné moci (tzv. dawn raid). "Nejčastěji šlo o razie orgánů činných v trestním řízení a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," konstatuje Petr Moroz, "objevily se však i zkušenosti se zásahy evropských orgánů DG Competition a OLAF." Průzkum však odhalil i celou řadu pozitivních zjištění. "České organizace kladou stále větší důraz na firemní hodnoty a podnikatelskou kulturu," uvádí Petr Moroz a data mu dávají za pravdu. Průzkum totiž ukázal, že 91 % organizací má etické zásady a principy kodifikované a 90 % je současně přímo promítá do své obchodní strategie. Průzkum potvrzuje, že Compliance získává v České republice stále významnější postavení a není již výsadou organizací působících v regulovaných odvětvích. Přispěla k tomu vedle trestní odpovědnosti právnických osob především evropská úprava ochrany osobních údajů (GDPR), požadavky kladené na tuzemské subjekty jejich zahraničními vlastníky a zákazníky, nebo rostoucí počet národních i mezinárodních regulací. Z tohoto hlediska bude v příštích letech významný především whistleblowing. Nové pravidla ochrany oznamovatelů totiž chystá nejenom Evropská komise, ale také čeští zákonodárci. "Očekáváme, že whistleblowing bude takové nové GDPR," konstatuje Petr Moroz. A čeští zaměstnavatelé si to zjevně uvědomují, protože oznamovací kanál již zřídilo 77 % z nich, přičemž 96 % jich umožňuje podání anonymního oznámení. "V tomto ohledu jsme na tom celkem dobře, ale prostor pro zlepšení ještě rozhodně existuje, zvlášť ve schopnosti organizací nahlášené neetické jednání vyšetřovat a prokazovat," shrnuje Petr Moroz. Kontakt: Petr Moroz zakladatele Compliance Academy a člena její akademické rady e-mail: petr@complianceacademy.cz ČTK ke zprávě vydává textovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.