Tibet open house vystaví fotografie prvního setkání Jeho Svatosti dalajlamy s Václavem Havlem

Datum: 09.07.2020
Praha 9. července 2020 (PROTEXT) - Byť na jeden jediný den... tak zní název výstavy velkoformátových fotografií Stanislava Doležala, kterou připravil Tibet Open House od 10. července ve svých prostorech ve Školské ulici v Praze. Snímky zachycují unikátní atmosféru této vzácné...
Praha 9. července 2020 (PROTEXT) - Byť na jeden jediný den... tak zní název výstavy velkoformátových fotografií Stanislava Doležala, kterou připravil Tibet Open House od 10. července ve svých prostorech ve Školské ulici v Praze. Snímky zachycují unikátní atmosféru této vzácné události, od které letos uplynulo již 30 let. Součástí výstavy budou během léta i tematické přednášky či promítání filmů.
"Byl bych šťasten, kdyby navštívil naši zemi byť na jeden jediný den papež Jan Pavel II. a tibetský dalajlama," řekl ve svém prvním novoročním projevu 1. ledna 1990 prezident Václav Havel. Již měsíc po Havlově osobním pozvání, v únoru 1990 dalajlama skutečně přijel na několikadenní návštěvu tehdejšího Československa. Odtud tedy název výstavy, která je také vyjádřením podpory Jeho Svatosti 14. dalajlamovi k jeho 85. narozeninám, které v těchto dnech slaví.
Pro samotného dalajlamu, tehdy čerstvého držitele Nobelovy ceny míru, na kterou byl předchozí rok nominován právě společně s Václavem Havlem, to byla cesta do země, která jasně dávala najevo, že uznává jeho legitimitu jako duchovního vůdce tibetského národa. Pro mnohé z Čechů to zároveň bylo potvrzením nezvratnosti politických změn, které se udály na konci roku 1989.
Dalajlamova návštěva v české společnosti zvedla téma dodržování práva na svobodu a otevřela prostor pro svobodné vyjadřování. Setkání dalajlamy s jeho příznivci probíhala na různých místech Prahy a výstava fotografií Stanislava Doležala, včetně textů tehdejšího Havlova tajemníka Saši Neumana, zachycuje spontánní atmosféru těchto okamžiků a je unikátním svědectvím o mimořádné události našich novodobých dějin.
Výstava je otevřena pro širokou veřejnost až do konce září a v průběhu léta bude Tibet Open House připravovat i doprovodný program v podobě promítání tematických filmů. Těšit se můžete například na dokument Om... právě o této návštěvě dalajlamy, který natočil David Ondříček s Martinem Bencem, nebo na dokument Viliama Poltikoviče o přátelství dalajlamy a Václava Havla V objetí dalajlamy.
Tibet Open House - Duše Východu v Srdci Evropy
Tibet Open House je otevřený prostor v centru Prahy, kde je možné seznámit se s tibetskou kulturou. Prostor je přístupný všem, kteří se zajímají o Tibet, jeho historii, tradice, kulturu, filozofii a náboženství. Hlavním tématem, kterému se aktuálně věnuje nejen v Česku ale i v indické Dharamsale, je ekologie. Především se zaměřením na vodu, zeleň a život v souladu s přírodou.
V Tibet Open House lze navštívit kurzy meditace, mindfulness, tibetského jazyka, buddhistické filozofie, oslavy tradičních tibetských svátků a setkat se s zajímavými hosty. Jsou zde prezentovány výstavy tibetských malířů, přednášky cestovatelů a fotografů, probíhají zde koncerty, autorská čtení a promítání filmů.
Rezidentním lámou Tibet Open House je od roku 2017 Geshe Yeshi Gawa. Narodil se ve východním Tibetu, studoval v klášteře Loseling v jižní Indii a později v Dharamsale. Po dokončení studií byl jedním z životopisců Jeho Svatosti dalajlámy. Napsal tři knihy o tibetském buddhismu, jeho kultuře a historii. Jako buddhistický učitel vystupoval na seminářích, konferencích a přednáškách v Evropě i USA. V Tibet Open House je možné navštěvovat jeho kurzy a meditace, příležitostně přednáší o sekulární etice a dalších tématech.
Tibet Open House zřizuje a podporuje Linhartova nadace. Projekt Tibet Open House v roce 2016 osobně požehnal Jeho Svatost dalajláma při osobní audienci Geshe Yeshi Gawy a Jana Mayera, prezidenta Linhartovy nadace, později jej požehnal také Jeho Svatost Karmapa.
www.tibetopenhouse.cz
www.linhartovanadace.cz
www.nakladatelstvisvet.com
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.