Úroky u nebankovních půjček se rovnají těm bankovním. Lichvářům je na trhu úvěrů konec.

Datum: 18.07.2017
Praha 18. července (PROTEXT) - Na trhu úvěrů zavládá klid a mír. Neféroví nebankovní poskytovatelé si díky nové legislativě už neškrtnou. Sjednávat půjčku budou moci jen ti s licencí od České národní banky. A světe div se, pročištění trhu vede dokonce ke sjednocení...
Praha 18. července (PROTEXT) - Na trhu úvěrů zavládá klid a mír. Neféroví nebankovní poskytovatelé si díky nové legislativě už neškrtnou. Sjednávat půjčku budou moci jen ti s licencí od České národní banky. A světe div se, pročištění trhu vede dokonce ke sjednocení úrokových sazeb. Úroky poctivých nebankovních společností se totiž rovnají těm bankovním. Přehlcený a nepřehledný nebankovní trh se nelíbil českým zákonodárcům. Poskytování předražených úvěrů proto zatrhli novým zákonem o úvěru pro spotřebitele. A očista se vyplatila. Z původních 10.000 poskytovatelů zůstalo zhruba 100 nebankovních společností.

Licenci od ČNB lichváři nedostanou

Doposud velké propastné rozdíly v úrokových sazbách spotřebitelských půjček jsou nyní legislativou smazány. Lichváři licenci od České národní banky nedostanou, a tak přehnaně vysoké úroky jsou už minulostí. Pro získání licence od centrální banky je zapotřebí mít nejen počáteční kapitál ve výši 20,000.000 Kč. Nebankovní společnosti, které budou sjednávat nebo jen pouze nabízet půjčky bez platné licence, se dopouští trestného činu. "Skvělou zprávou je, že nový zákon zabrání lichvářským praktikám a pomůže lépe ochránit spotřebitele. Špatnou zprávou pro některé spotřebitele je, že povinností každého poskytovatele je důkladně posoudit úvěruschopnost zájemce o úvěr. Stále oblíbené půjčky bez doložení příjmů jsou tak nyní už pasé," říká Michal Bajer z finančního portálu Půjčka.co.

Velké rozdíly v úrocích se snižují

Díky velké čistce na nebankovním trhu se úrokové sazby u nebankovních a bankovních poskytovatelů rovnají. "Není výjimkou najít nebankovní půjčky se stejným úrokem jako ty bankovní, důležité je jen hledat a porovnávat aktuální nabídku," dodává Michal Bajer. K porovnání lze využít chytré online srovnávače, které pomohou získat dokonalý přehled o nabízených půjčkách. Na rozdíl od hledání na oficiálních webových prezentacích společností a od obcházení kamenných poboček ušetří internetové porovnávače mnoho času. Spotřebitelský úvěr lze sjednat s úrokem pod 10 %, a to ať už si vyberete bankovního či nebankovního poskytovatele. Například půjčka od České spořitelny vám nabídne obdobné podmínky jako Cofidis půjčka, někteří dostatečně bonitní zájemci mohou od Cofidis získat dokonce i výhodnější úrok. Při porovnávání úvěru je zapotřebí se ale nezaměřit pouze na úrokovou sazbu, neméně důležitá je totiž také roční procentní sazba nákladů. RPSN je většinou vyšší oproti úroku. Pokud je rozdíl o necelé dva procentní body jako u Home Credit, pak je výše poplatků spojených s úvěrem stále v normě.
PoskytovatelPůjčkaÚroková sazbaRPSN
Equa bankEqua bank Minutová půjčkaod 5,70 %od 5,90 %
CofidisCofidis půjčkaod 5,90 %od 6,05 %
Česká spořitelnaČeská spořitelna půjčkaod 6,90 %od 7,40 %
Home CreditHome Credit půjčkaod 8,83 %od 9,20 %
mBankmBank půjčkaod 7,90 %od 13,48 %
Tesco Finanční službyTesco půjčkaod 11,57 %od 12,20 %
Zdroj: www.pujcka.co
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.