Auto na splátky, nehoda a amortizace

Datum: 08.03.2013

Rádi bychom se společně s Vámi zamysleli nad situací, do které se může dostat každý klient úvěrové společnosti a nemusí si s ní umět poradit. Netýká se to jen aut na úvěr nebo leasing, ale i všech ostatních vozů a jejich majitelů, kterým se stala autonehoda. Ti z Vás, kteří mají auto na splátky, musí ovšem počítat s trochou povinností navíc.

Vůbec v tomto článku nejde o to, kdo je viník a kdo poškozený nebo u které leasingové společnosti máte jakou povinnost při dopravní nehodě, ale v prvé řadě jde o to, seznámit Vás s velmi oblíbeným nástrojem pojišťoven a tím je amortizace. Zkrátka a dobře nabouráte, máte radost, že se Vám nic nestalo a že to odneslo jen auto, které je navíc dobře pojištěné.

Zavoláte policii, takže vše je řádně zdokumentováno, nahlásíte nehodu na pojišťovně, u auta na splátky i na úvěrové společnosti a čekáte na vyplacení pojistného plnění, od kterého bude samozřejmě odečtena Vaše spoluúčast. A ejhle. Jaké je vaše překvapení, když otevřete dopis z pojišťovny a dočtete se v něm, že pojistné plnění se ,,smrsklo,, o 30 nebo až o 50 procent? Ano, jste to právě vy, komu pojišťovna takto zkrátila plnění s odůvodněním, že opravou vozidla po havárii dojde k jeho zhodnocení a jeho cena na trhu se tím pádem zvýší. Musí Vám tedy vozidlo amortizovat, tzn.snížit plnění podle značky, modelu, stáří nebo počtu najetých kilometrů. Z praxe máme potvrzeno, že vyplacená částka mnohdy nepokryje všechny náklady na opravu a klient ještě doplácí ze svého.

V případě již zmíněného auta na splátky musíte splácet i po dobu, kdy je vozidlo v opravě a Vy ho nepoužíváte. Viděli jste někdy prodejce aut, který Vám s nadšením zaplatí za Váš vůz vyšší cenu, právě proto, že je po havárii? Realita je přece úplně opačná. Auto po havárii na ceně naopak klesá a čím je zánovnější, tím je pokles vyšší.

 Z naší vlastní zkušenosti musíme podotknout, že u SUV vyrobeného v roce 2005 s průběhem 150000 km, dělala amortizace skutečně 50% a nikdo se s námi nehodlal dále bavit. Tedy alespoň do té doby, než jsme se začali bránit. Pojišťovny totiž rády využívají toho, že se klient s nižším plněním smíří a oni tudíž ušetří. A vzhledem k tomu, že u jednotlivých výplat jsou to tisíce až desetitisíce korun, asi chápete proč to dělají.

Pojišťovny si často nárokují něco, na co nemají právo. Naše rada tedy zní - nebojte se a braňte se.

PS: Zkuste si představit sebe jako klienta, který si před týdnem přečetl, že jeho pojistné plnění bude sníženo o 50% a ve schránce na něj čeká další složenka na zaplacení pojistného, samozřejmě v plné výši. Jen další ukázka z naší praxe.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.