Nového pracovníka, aby pohledal

Datum: 08.02.2022

Současný trh práce je velmi napjatý a chybí zaměstnanci napříč všemi obory. Zejména se jedná o pracovníky ve výrobě.

Současný trh práce je velmi napjatý a chybí zaměstnanci napříč všemi obory. Zejména se jedná o pracovníky ve výrobě.

Proč chybí zaměstnanci?

Česká republika má velmi výhodnou pozici ve středu Evropy, rozvinutou infrastrukturu a relativně nízké mzdy v porovnání se západními zeměmi. Tohle můžou být důvody proč spousta zahraničních investorů zamířila právě do ČR. Česká republika je velmi orientovaná na průmysl zejména automobilový, který v současnosti zažívá problémy například s nedostatkem čipů a také dalších dílů. 

Práce ve výrobě nevoní?

Zájem o učební obory je dlouhodobě nízký a většina dospívajících se snaží najít své uplatnění v kvalifikovanějších pozicích s vyšším vzděláním. Tento trend dlouhodobě přispívá k nedostatku zaměstnanců ve výrobě. Avšak zaměstnanci nechybí pouze ve výrobě, ale také v pohostinství, obchodě nebo dopravě. 

Kteří lidé nejvíce chybí?

Aktuálně je v ČR velký zájem o pozice jako jsou svářeči, zámečníci, operátoři výroby, operátoři CNC, seřizovači a řidiči VZV.

Současná napjatá situace na trhu práce tlačí na růst mezd. Zaměstnanci si jsou toho vědomi a neřeší v současnosti je výši své mzdy ale také své benefity. Mezi oblíbené benefity patří například týden dovolené navíc, stravenky, příspěvek na dovolenou nebo na cestu do zaměstnání.

Firmy v současné době musejí svádět boj o své i nové zaměstnance. Aktuálně je v ČR nezaměstnanost na úrovni 3,5 %.

Skoro dvě třetiny firem marně hledají pracovníky, které už nutně potřebují. Nejvíce chybí lidé v logistice a ve výrobě. Podle společnosti Manpower je situace nejhorší za posledních dvanáct let a bude se dál zhoršovat.

V průzkumu jedné z největších personálních společností ManpowerGroup uvedlo 65 procent českých zaměstnavatelů, že mají potíže s náborem nových lidí. Pouze 25 procent jich hlásí, že s obsazením volných pracovních pozic problémy nemají, a 10 procent firem ještě neví. 

Problémy s nedostatkem pracovních sil trápí i například firmu CZ LOKO. Firma se zabývá výrobou lokomotiv a aktuálně shání přes 20 nových pracovníků a přiznává že nábor odborných pozic jako jsou elektromechanici je velmi složitý.

Jaké je řešení?

Řešením může být nábor zaměstnanců v zahraniční. V současnosti v ČR pracuje velké množství zaměstnanců z Polska, Slovenska, Ukrajiny nebo také z Vietnamu a samozřejmě také dalších států. 

Náborem zaměstnanců ze zahraničí se zabývá například agentura IRS CZECH, která hledá zaměstnance do předních výrobních podniků napříč Českou republikou. Převážně se jedná o zaměstnance z Ukrajiny, na Ukrajině má rovněž svá náborová centra ve větších městech jako je například Lvov nebo Kiev.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.