Realitní bublina tlačí ceny bytů v Brně. Kdy praskne?

Datum: 22.02.2018

Stále více Čechů si díky snadno dostupným hypotékám může dovolit koupi nemovitosti. Tento stav vede k růstu cen nemovitostí na prodej v Brně. Schyluje se k situaci, která tu byla před 10 lety?

Zdražování bytů v Brně

Přístup k hypotečním úvěrům je sice obtížnější než v minulých letech, přesto si díky levným hypotečním úvěrům může stále více Čechů pořídit vlastní bydlení. Vysoká poptávka vede k prudkému růstu cen na realitním trhu. ČNB potvrdila, že ceny nemovitostí jsou vyšší než jejich reálná hodnota, což se týká i bytů na prodej Brno včetně novostaveb.

Podobné je to i v komerční a průmyslové výstavbě. V případě bytů Brno hraje roli v růstu cen i neadekvátní územní plánování. Výstavbu nových bytů zpomalují zdlouhavé schvalovací procesy. Poptávka po prodeji bytu v Brně je enormní.

Nejrychlejší zdražování v EU

Zvyšování cen nemovitostí si všimli už všichni, týká se i zemí kolem nás. Česko však v tomto ohledu patří na první místo ve zdražování nemovitostí v rámci celé Evropské unie. ČNB je na pozoru a varuje banky, aby byly obezřetnější při poskytování hypotečních úvěrů. Tímto krokem chce docílit toho, aby se snížila poptávka mj. po Brno byty a nepřevyšovala tak nabídku.

Klesání cen bytů lze očekávat v momentě, kdy naopak nabídka začne poptávku převyšovat. Odborníci ale nemají jasno, kdy by k takovéto situaci mohlo dojít. Dostupné hypotéky lákají řadu Čechů ke koupi nemovitostí nejen pro zajištění bydlení pro vlastní potřebu, ale také jako výhodnou investici za účelem pronájmu. To také navyšuje celkovou poptávku po bytech na prodej v Brně.

Bude to jako v roce 2008?

Až pomyslná realitní bublina praskne, bude záležet na tom, jak bude veliká a jak ovlivní ekonomiku. Odborníci připomínají rok 2008, kdy situace na realitním trhu byla obdobná. Prasknutí bubliny odstartovala realitní krize v USA. Bohužel tato situace se může prakticky kdykoli opakovat. A pro realitní trh by to mělo výrazné následky.

Někteří ekonomové se ale této bubliny zatím neobávají. Podle nich za vysoké ceny může především slabá nabídka nových nemovitostí. Její důvody jsme popsali výše. Výstavba výrazně zaostává i oproti předchozímu ekonomickému cyklu.

Koupě nemovitosti nejen pro vlastní potřeby bydlení, ale i za účelem pronájmu vede ke zvýšené poptávce, která výrazně přesahuje nabídku. Ekonomové se domnívají, že zvýšená poptávka po bytech začne pozvolna slábnout. Důvody k tomu budou různé, vysokými cenami počínaje až po zpřísnění podmínek při poskytování hypoték. Roli jistě sehraje i zvyšování úrokových sazeb, které je nevyhnutelné. Se snižováním cen se však nepočítá.

Pomůžou neveřejné nabídky

Také patříte mezi ty, kteří hledají byt na prodej v Brně? Už nemusíte denně procházet desítky realitních portálů či jednotlivě zadávat poptávku a doufat, že se vám někdo ozve. Realitní seznamka zipHOME.cz za vás prohledá všechny zajímavé nabídky Brno byty a na e-mail vám zašle ty, které splňují vaše kritéria. Stačí jen jednou vložit svou poptávku a sledovat e-mail. O všech novinkách se bez hledání dozvíte jako první.

Navíc také získáte přístup k neveřejným nabídkám. To jsou takové nabídky, které se do inzerce nikdy nedostanou. Většinou proto, že si majitel nepřeje, aby fotky jeho nemovitosti kolovaly po internetu. Věděli jste, že takových nabídek je v řádu desítek procent ze všech prodávaných nemovitostí?

S pomocí realitní seznamky zipHOME.cz se k neveřejným nabídkám dostanete snadno. Stejně jako ty běžné vám i tyto přijdou e-mailem. A co vy víte, třeba právě mezi těmito podpultovkami najdete to pravé bydlení pro vás.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.