Výhody použití oleje na dřevěnou podlahu

Datum: 25.09.2017

Pokud upravíte svou dřevěnou podlahu či parkety některým z kvalitních olejů na dřevo, ochráníte dřevo do hloubky. Na povrchu dřevěné plochy pak nezůstává žádný ochranný film. Při pravidelném používání olejů na podlahy dochází k pravidelnému oživení a doplnění voskových částeček na povrchu. Na rozdíl od lakovaného povrchu může dřevo ošetřené olejem stále dýchat. Díky tomu pak máte zaručeny minimální změny barevnosti dřevěné podlahy, ke kterým dochází vlivem působení UV záření.

Tvrdé voskové oleje – vytvoří matný vzhled. Zároveň zvýrazní kresbu dřeva. Po čase, jak dřevo dozrává získá vaše dřevěná podlaha i krásnou patinu. Využít olej na dřevo se doporučuje zejména na tvrdé evropské a exotické druhy dřeva. Dosáhnete mnohem vyšší ochrany dřevěného povrchu než při ošetření jinými přípravky.

Nejvhodnější použití olejů na dřevo

Oleje jsou perfektní při použití na extrémně zatížených komerčních plochách. Kromě toho se samozřejmě hodí i do domácnosti. K výhodám olejů patří možnost využít různé barevné kombinace, které výrobci voskových olejů na dřevo nabízí např. Osmo. Kromě toho po vytvrdnutí oleje, což nastane po cca 24 hodinách, můžete klidně olej přelakovat. Tento způsob se využívá zejména v interiérech, kde dominuje nějaká barva, s kterou chcete chladit i finální barvu dřevěné podlahy. A samozřejmě pokud nemáte rádi olejované podlahy.

Údržba olejovaných povrchů

Když přijde na pravidelnou údržbu povrchu, který je ošetřen olejem na podlahu je situace poměrně dost jednoduchá. Pro údržbu se používají vhodná mýdla nebo speciální vodou ředitelné emulze s přídavkem voskových částic. Při vytírání těmito přípravky je samozřejmě třeba dbát na velmi malé množství používané vody, aby se zbytečně nenatáhla do povrchu.

K dalším výhodám olejovaných povrchů patří i velmi jednoduchá renovace a možnost provést i lokální opravu. Oproti lakovaným podlahám, kde je nutné řešit kompletní výměny dřevěných dílů a následně kompletní přelakování. U olejů na dřevo stačí poškozené místo přebrousit, přidat tvrdý olej a následně po určité době působení místo vysušit. Jednoduchost oprav oceníte hlavně pokud máte dřevěnou podlahu v domácnosti s malými dětmi, kočkami či psy.

Máte doma podlahové vytápění?

K přirozeným vlastnostem dřeva patří i změna objemu v závislosti na změnách vzdušné vlhkosti. K tomuto jevu dochází často právě u podlahového vytápění. Pokud byste používali klasický lak na dřevo, může dojít v důsledku pnutí dřeva k popraskání lakovaného povrchu s nutností oprav. Oproti tomu u olejovaných podlah, kdy není na povrchu vytvořena pevná vrstva, ale ochrana je nasáknuta ve struktuře dřeva, k těmto problémům nedochází.

Mezi ekonomicky zajímavé výhody použití olejů na dřevo patří i nižší náklady na aplikaci. I když se na první pohled může cena za plechovku voskového oleje zdát vysoká, vydatnost kvalitních olejů na dřevo např. Osmo je podstatně vyšší než u laků. Díky tomu se stejným množstvím oleje dokážete pokrýt řádově větší dřevěnou plochu.

Mezi jedny z nejkvalitnějších olejů na podlahy patří značka Osmo. Kompletní kolekci této zahraniční značky najdete na stránkách www.oleje-osmo.cz . K dispozici jsou i výhodná ekonomická balení!

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.