Dřevěná podlaha do koupelny?

Datum: 05.04.2016

Při výběru vhodné podlahy do koupelny se až na jednu věc, budete rozhodovat podobně jako u ostatních typů podlah. Chcete, aby vydržela? Má být atraktivní? Příjemná na dotek? U podlah do koupelny je hlavním kritériem vlhkost, která může některé typy podlah zcela zničit.

Abychom tomu zabránili, začneme asi nejhorším možným povrchem…

Při výběru vhodné podlahy do koupelny se až na jednu věc, budete rozhodovat podobně jako u ostatních typů podlah. Chcete, aby vydržela? Má být atraktivní? Příjemná na dotek? U podlah do koupelny je hlavním kritériem vlhkost, která může některé typy podlah zcela zničit.

Abychom tomu zabránili, začneme asi nejhorším možným povrchem…

Koberec

Do koupelny zcela špatná volba. Vlhkost a koberce nejdou dohromady. Pokud však přesto chcete mít ve své koupelně koberec, proberte to raději s nějakým profesionálem na pokládku koberců, který vám může poradit.

Verdikt: v žádném případě.

Masivní dřevěná podlaha

O něco lepší volba než koberec. Masivní dřevěná podlaha vypadá, skvěle a máte pocit příjemného tepla, když po ní chodíte. Bohužel i v tomto případě ji vlhkost opravdu ubližuje. Pokud ji v koupelně máte, ujistěte se, že je perfektně instalovaná bez mezer, kterými by mohla procházet vlhkost. V každém případě to znamená, svěřit její pokládku do rukou specializované firmy.

Verdikt: není to nejlepší řešení, ale existují způsoby, jak bude plně funkční i v koupelně.

Laminátová podlaha

Překvapivě je laminátová podlaha lepší volbou než klasická masivní dřevěná podlaha. Překvapivě, protože laminátová podlaha není nic víc, než papír impregnovaný pryskyřicí na základně z dřevěných třísek. Povrch laminátové desky je vlastně fotografie, takže simuluje např. dub, třešeň či mramor.

Nášlapná vrstva tvořená melaminem je překvapivě silná. Někteří výrobci např. zaručují trvanlivost nášlapné vrstvy u svých laminátových podlah až na 30 let. Vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé vrstvy slepené je pro vlhkost náročnější projít skrz.

Laminát se snadno čistí, ovšem při kontaktu s vlhkostí se mohou vytvářet v jeho struktuře bublinky. Řešením je pak výměna daného dílu podlahy.

Verdikt: levná podlaha, která bude funkční, pokud podniknete potřebné kroky pro ochranu před vlhkostí.

Parketové dřevěné podlahy

Podlaha z tohoto materiálu je skvělá věc. Má překližkovou základnu, která je odolná i proti vlhkosti. Díky tomu, že horní vrstva je, z pravého dřeva vypadá perfektně. Pokud si chcete užít dřevěné podlahy v koupelně, je tou správnou volbou.

Verdikt: je lepší než masivní dřevěná podlaha ale zároveň je tvarově stálá díky svému parketovému tvaru.

Kámen

S tímto typem podlahy z žuly, mramoru, vápence a dalších typů nemusíte vůbec řešit vlhkost. Kamenná podlaha je ve střední části tohoto seznamu díky drobným nedostatkům.

Prvním z nich je, že je chladná. Dalším nedostatkem, že může klouzat. To se dá řešit tím, že bude povrch upraven pískováním, aby nebyl hladký. Nebo pokud použijete břidlici, ta již má svou vlastní texturu.

Ovšem asi hlavním problémem u tohoto typu podlahy je cena, protože patří k nejdražším materiálům.

Verdikt: dobrá volba, pokud si to můžete dovolit.

Vinylové podlahy

Vinyl je nejoblíbenější volbou pro koupelnové podlahy z několika důvodů. Vinyl si můžete lehce instalovat i sami. Existují tisíce různých možností stylů a barev. Určitou nevýhodou vinylové podlahy je, že mají po nějaké době větší náběh k prošlapání.

Hlavním důvodem proč vinyl není tou nejlepší volbou pro podlahu v koupelně je, že je to vinyl. Bez ohledu na to, jakou bude mít barvu či texturu, stále bude vypadat a cítit jako vinyl.

Verdikt: nejvyšší praktičnost

Keramické dlaždice

Podobně jako u kamene, keramické dlaždice přináší strukturovaný povrch i solidní pocit, když po nich půjdete. Stejně jako vinyl jsou dlaždice vodotěsné a zároveň poměrně levné. Stejně jako dřevěné podlahy vypadá keramická dlažba dost dobře.

Existuje velké množství různých barev, stylů i velikostí, takže si můžete vybrat dle vlastních představ. Keramická dlažba dobře odolává vodě i v případě kaluží.

Určitou nevýhodou je chladný povrch, nicméně existují i vyhřívané dlaždice. Menší dlaždice jsou méně kluzké nebo se dá povrch opět upravit protiskluzovou vrstvou.

Verdikt: nejlepší řešení pro podlahu v koupelně.

Informace vám přináší prodejce voskových olejů na dřevo Osmowww.oleje-osmo.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.