Jak vyzrát na hluk a bydlet v tichu? S pomocí kamenné vlny

Datum: 27.05.2020
Bohumín (Karvinsko) 27. května 2020 (PROTEXT) - Možná to znáte. Jedete autem po dálnici nebo rušné silnici a míjíte docela pěkné vesničky s opravenými domy. "Tady by bylo pěkné bydlení," říkáte si. Ale ten hluk z dopravy... Hlučné okolí přitom nemusí být pro bydlení...
Bohumín (Karvinsko) 27. května 2020 (PROTEXT) - Možná to znáte. Jedete autem po dálnici nebo rušné silnici a míjíte docela pěkné vesničky s opravenými domy. "Tady by bylo pěkné bydlení," říkáte si. Ale ten hluk z dopravy... Hlučné okolí přitom nemusí být pro bydlení tak problematické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stačí při úpravách domu i pozemku dodržet pár pravidel a použít ty správné materiály.
Při tvorbě tichého bydlení v hlučné lokalitě je dobré začít od správného umístění domu. Pokud dům teprve stavíte, máte tento úkol jednodušší. Dům je dobré na pozemku umístit tak, aby byl od hlučné ulice dobře oddělený. Samozřejmě musíte respektovat příslušné stavební předpisy, ale pokud to váš pozemek umožňuje, zkuste si s umístěním domu za pomoci architekta pohrát a dům postavit co nejdále od zdroje hluku.
Důležitá je také dispozice domu, kterou můžete ovlivnit nejen v novostavbě, ale i při rekonstrukci starší stavby. Ložnice a pokoje zkuste umístit na klidnější stranu domu. Naopak koupelna, kuchyň a klidně i obývací pokoj může s hlučnější ulicí sousedit. V těchto místnostech je totiž zpravidla určitá úroveň klidového hluku a lomoz zvenčí už v nich tolik nevadí.
Pozor na okna!
Velká část hluku proniká do interiéru okny. V hlučných lokalitách je proto vhodné zvolit kvalitní okna s co největší zvukovou neprůzvučností, která se označuje Rw a uvádí v decibelech (dB). Neprůzvučnost oken závisí hlavně na tloušťce a počtu skel, na konstrukci rámu a také na správné montáži usazení okna do stěn domu. Odborníci doporučují instalovat okna s hodnotou Rw=30-34 dB. Na trhu však najdete i zvukově izolační okna s Rw 46 dB.
V této souvislosti je také dobré připomenout, že decibel je logaritmická jednotka, a tedy zvýšení Rw o tři dB znamená zachycení dvojnásobně silného hluku. Zjednodušeně řečeno, každý decibel navíc v hodnotě Rw je dobrý. Se snížením pronikání venkovního hluku pomáhají též předokenní žaluzie a rolety a rovněž i závěsy v interiéru.
Zateplení minerální kamennou vlnou sníží pronikání hluku do domu
Velmi účinným opatřením proti pronikání hluku do interiéru domu je zateplení střechy a fasády pomocí kamenné vlny. Výhodou tohoto řešení je, že lidově řečeno "zabijete dvě mouchy jednou ranou". Dům totiž zateplíte a současně i odhlučníte. Kamenná vlna totiž na rozdíl od jiných běžných izolací dobře pohlcuje hluk. Pokud chcete tento efekt co nejvíce upřednostnit, zvolte tepelně izolační desky z minerální vlny, které mají díky své struktuře výborné akustické vlastnosti, jako je třeba ROCKWOOL ROCKTON pro izolaci střechy nebo provětrávané fasády nebo fasádní desky řady FRONTROCK pro zateplení kontaktní fasády.
Kamenná vlna vám navíc pomůže také tehdy, když chcete vytvořit zvukově izolační příčky v interiéru. To se může hodit v situacích, kdy potřebujete oddělit tichý prostor - třeba ložnici - od běžného provozu domu. S akustickou izolací domu pomohou i předstěny. Ty tvoří dvě vrstvy neprůzvučného sádrokartonu izolované pomocí desek z kamenné vlny, např. akustickou izolací VENTIROCK. Ke klidnému a pohodlnému bydlení pomůže i kvalitní podlaha se zvukovou izolací STEPROCK HD, která snižuje přenos kročejového zvuku a tlumí hluk mezi místnostmi.
Zahrada, plot i nábytek
S oddělením domu od okolního hluku samozřejmě pomáhá i zahrada - tedy přesněji řečeno zeleň. Dům můžete od ulice oddělit nejen plotem či zídkou, ale pokud je to možné, tak i pásem keřů či stromů. Zelený pruh sníží jak hluk z ulice, tak i pronikání prachu do obytné zóny pozemku.
A zaměřit se můžete i na interiér. S pohlcováním hluku pomáhá kromě zmíněných těžkých závěsů také polstrovaný nábytek a měkké koberce. Hodit se může rovněž instalace akustických podhledů. Zkrátka - mít dobře odhlučněný dům znamená bydlet v domě izolovaném kvalitní izolací, s kvalitními okny a pohodlným nábytkem. A o to přece jde, ne?
Izolace ROCKWOOL
ROCKWOOL, a.s. je součástí skupiny ROCKWOOL. Skupina ROCKWOOL se sídlem v Dánsku je světovým lídrem v oblasti výroby produktů z kamenné vlny. Dánská skupina ROCKWOOL zaměstnává v 39 zemích přes 11.000 lidí. Naše lokální zastoupení s výrobním závodem v České republice a 250 zaměstnanci je zaměřeno na pokročilé stavební a technické izolace.
ROCKWOOL vyrábí produkty z kamenné vlny a dodává systémová řešení pro stavební izolace budov, akustická řešení interiérů, vnější obkladové systémy. Tyto izolace jsou využívány i ve zpracovatelském, automobilovém i námořním průmyslu.
Produkty z kamenné vlny ROCKWOOL zahrnují rozmanité spektrum originálních řešení v různých aplikacích, jako stavební a technické izolace ROCKWOOL, stropní akustické izolace ROCKFON, fasádní izolační panely ROCKPANEL, substráty GRODAN z kamenné vlny pro pěstitelství i zemědělství a také vlákna LAPINUS z kamenné vlny pro moderní dopravu.
Kontakt: Ing. Halina Kučerová Marketingový a technický specialista halina.kucerova@rockwool.com ROCKWOOL, a.s.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.