Jak fungují stěrače na auto

Datum: 07.02.2016

První stěrače na auto byly ovládány ručně pohybem páky uvnitř vozu tam a zpět. Dnes už bereme elektrické stěrače oken jako samozřejmost. Stěrače věrně udržují naše sklo čisté za každého počasí. Na jejich nejvyšší rychlost se pohybují působivě rychle. Jaký mechanismus je vlastně tak efektivně a spolehlivě pohání?

První stěrače na auto byly ovládány ručně pohybem páky uvnitř vozu tam a zpět. Dnes už bereme elektrické stěrače oken jako samozřejmost. Stěrače věrně udržují naše sklo čisté za každého počasí. Na jejich nejvyšší rychlost se pohybují působivě rychle. Jaký mechanismus je vlastně tak efektivně a spolehlivě pohání?

Stěrače najdeme na sklech aut, některé na automobilových světlech, letadlech nebo dokonce i na sklech raketoplánu. V tomto článku se podíváme na to, jak vlastně fungují a také na nový systém ovládání stěračů pomocí dešťového senzoru.

Stěrače v sobě kombinují dva mechanismy. Jedná se o kombinaci elektromotoru a šnekové redukční převodovky, což poskytuje stěračům pohon. Elegantní řešení převádí rotační výkon motoru do plynulého pohybu stěračů tam a zpět.

Motor a redukce

Urychlení stírání vyžaduje již poměrně dost síly. Právě pro to se využívá šnekové kolo na výstupu z malého elektromotoru. Redukce šnekového kola může znásobit točivý moment motoru až 50x, zatímco zpomaluje ve stejné míře jeho rychlost.

Uvnitř motoru/převodovky je elektrický obvod, který pozná, když je stěrač ve své spodní poloze. Obvod snižuje výkon motoru, když se stěrače nacházejí právě ve spodní části čelního skla. Následně pomocí vačky je pohyb přenášen na delší tyče, které umožňují pohyb i pro druhý stěrač.

Povrch stěračů

Když je stěrač nový, guma je čistá a nemá žádné škrábance nebo praskliny. Bez problémů stírá vodu pryč, aniž by opustila svou dráhu. U starších stěračů se věkem mohou vytvořit škrábance, praskliny, což následně snižuje účinnost přitisknutí stěrače k oknu a k tvorbě šmouh.

Někdy pro oživení může pomoci otření okrajů hadříkem namočeným v jaru. Tím se guma zbaví některých nečistot a může lépe doléhat.

Ovládání stěračů

Většina stěračů má rychlou a pomalou rychlost stejně jako přerušovaný mód. Když je stěrač v módu rychlém či pomalém, jede motor stále. V případě přerušování jsou vždy na určitou dobu odstaveny. Existuje mnoho druhů přepínačů i časových nastavení. Záleží na tipu vozidla a výrobci.

Bez ohledu na druh kontroly stěračů, jsou situace, kdy se mění podíl deště velmi rychle. Kontrola stěračů a ovládání pak vyžaduje mnohem více pozornosti. Právě s tímto se výrobci vyrovnali použitím dešťového senzoru.

Dešťový detektor

dešťový detektor - autoelektrik

Systém pracuje s pomocí speciálních infra detektorů, které detekují vlhkost a jsou umístěny v blízkosti předních zrcátek. Funguje to tak, že senzor promítá na přední sklo infračervené světlo pod úhlem 45 stupňů. Pokud je sklo suché, odráží se paprsky zpět do detektoru. V případě, že je vlhké odráží se paprsky do různých směrů.

Podle toho kolik paprsků se odrazí  zpět do detektoru, podle toho je posuzována potřeba stěračů. Systém sám nastaví potřebnou rychlost stírání, aby dosáhl co nejlepších výsledků ve zpětných odrazech.

Kompletní nabídku kvalitních stěračů najdete v našem e-shopu: www.autoelektrik.cz

Zdroj: http://auto.howstuffworks.com

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.